Saturday, July 2, 2011

Chilli con carne

Składniki:
  • 300 g mielonej wieprzowiny
  • 2 czerwone papryki
  • 1 żółta papryka
  • 2 papryczki chilli
  • 2 cebule
  • 300 g pamidorów (mogą być z puszki)
  • 300 g pamidorów (mogą być z puszki)
  • puszka czerwonej fasoli
  • pół puszki kukurydzy
Przyrządzanie:
Cebulę pokroić w kostkę, wrzucić na rozgrzany olej na dużą patelnię, dodać mielone mięso wieprzowe i smażyć przez chwilę na sporym ogniu. Dodać pozbawione gniazd nasiennych, pokrojone na małe paseczki papryki. Dusić ok. 5 minut pod przykryciem. Wrzucić obrane z skórek i drobno posiekane pomidory, słodką paprykę, kminek i kolendrę. Dusić przez kolejne 10 minut, raz na jakiś czas mieszając. Następnie wrzucić odsączoną czerwoną fasolę, kukurydzę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić do smaku solą i pieprzem, ewentualnie dodać łyżkę ketchupu. Mocno podgrzać, podawać z chipsami lub nachos.

No comments: