Mus z gorzkiej czekolady to jeden z absolutnych klasyków francuskich deserów. Brak nam słów, żeby coś więcej o nim napisać. Reszta, jak mawiał nie-Francuz Hamlet, jest milczeniem. A my dodajemy, że i smakowaniem.
proporcje na kolację i śniadanie dla pary
200 g gorzkiej czekolady (co najmniej 70% kakao), 80 g masła, 100 g cukru, 4 jajka, kilka drobno pokrojonych kandyzowanych skórek pomarańczowych marynowanych przez godzinę w likierze Grand Marnier (nie więcej niż 2 łyżki likieru)
Czekoladę i masło rozpuszczamy w kąpieli wodnej z odrobiną wody, mieszając regularnie. Oddzielamy żółtka jaj od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Rozpuszczoną letnią czekoladę z masłem mieszamy z żółtkami i cukrem na gładką masę, delikatnie dodajemy pianę z białek oraz kandyzowane skórki łącznie z likierem. Przekładamy mus do małych indywidualnych naczynek i wstawiamy do lodówki co najmniej na 2 godziny.
No comments:
Post a Comment