Ciasto:
- 60 dag mąki
- 3/4 szklanki cukru
- 2 jajka
- 20 dag masła
- po 3 łyżki mleka i miodu
- 2 łyżeczki sody
- cukier waniliowy
Na polewę:
- pół kostki masła
- 4 łyżki cukru
- 2 łyżki miodu
- 20 dag orzechów
Na krem:
- puszka skondensowanego słodzonego mleka lub masy krówkowej
Mąkę wymieszać z sodą oczyszczoną, przesiać przez sito na stolnicę i posiekać z masłem. Dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto, podzielić na trzy części. Trzy identyczne prostokątne formy np. o wymiarach 20x30cm, natłuścić i wyłożyć papierem do pieczenia, wylepić cienko ciastem.
Przygotować polewę orzechową, w rondelku rozpuścić masło z cukrem, dodać miód i orzechy, wymieszać. Na jeden placek wylać gorącą polewę orzechową. Piekarnik rozgrzać do temperatury 190°C, wstawić blachy, upiec na rumiano, wystawić, przestudzić.
Puszkę z mlekiem wstawić do garnka z wodą i gotować przez 3 godziny, ostudzić. Na jeden upieczony i ostudzony placek nałożyć krem, przykryć drugim plackiem, posmarować kremem, a następnie nakryć plackiem z polewą orzechową i docisnąć.
Puszkę z mlekiem wstawić do garnka z wodą i gotować przez 3 godziny, ostudzić. Na jeden upieczony i ostudzony placek nałożyć krem, przykryć drugim plackiem, posmarować kremem, a następnie nakryć plackiem z polewą orzechową i docisnąć.
No comments:
Post a Comment