Saturday, December 20, 2008

Sernik Wiedeński

Składniki:
- 1 kg tłustego sera
- 8 jajek
- 25 dag masła
- 2 szklanki  cukru pudru
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 średnie ugotowane ziemniaki
- 1 cukier waniliowy lub aromat
- rodzynki

Sposób przygotowania: ser i ziemniaki zemleć. Masło utrzeć na puch z Cukrem Pudrem marki Srebrna Łyżeczka i cukrem waniliowym, dodawać kolejno: żółtka, a następnie ser z ziemniakami, wymieszać. Dodać przesianą mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz rodzynki. Na końcu dodać ubite białka i delikatnie wymieszać. Masę wylać do średniej wielkości blaszki wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką. Piec w temp. 175°C. około godziny. Wystudzony sernik można oblać polewą czekoladową lub polukrować.

No comments: