Sunday, December 13, 2009

Piernikowe ciasto na szopkę i choinkowe ozdoby


Ciasto:
1,5 kg mąki
50 dag cukru
35 – 40 dag miodu
20 dag masła
6 żółtek
3 białka (pozostałe białka można przydadzą się do smarowania ciasta oraz do zrobienia „śniegu”)
8 płaskich łyżeczek sody oczyszczonej
pół szklanki mleka
2 opakowania przyprawy do piernika
4 łyżki ciemnego, gorzkiego kakao
zapach pomarańczowy
Karmel do klejenia:
2-3 łyżki cukru
Słodki śnieg:
min. 3-4 białka
cukier
sok z połówki cytryny

Wykonanie:
Zacznij od przygotowania karmelu do ciasta: 4 dag cukru zrumień silnie na patelni, ostrożnie wlej pół szklanki gorącej wody (uwaga, pryska!), zagotuj. Pozostały cukier zalej gorącym karmelem z wodą, wymieszaj, dodaj masło, miód, kakao, przyprawy – zamieszaj, podgrzej do rozpuszczenia cukru i odstaw do przestygnięcia. Rozpuść sodę w gorącym mleku. Gdy masa cukrowo-miodowa przestygnie dodaj ją do mąki, wysypanej na stolnicy. Dodaj rozpuszczoną sodę z mlekiem, wymieszaj całość łyżką. Dodaj 3 całe jajka i 3 żółtka, zapach i szybko wyrób twarde ciasto. Zapakuj je w folię i włóż do lodówki na min. pół godziny. Gotowe ciasto może leżeć w lodówce nawet kilka dni, co daje Ci możliwość rozłożenia sobie pracy. Ciasto posmarowane białkiem piecz na blasze wyłożonej papierem, w temp. 180-200 stopni przez 25-30 minut.

No comments: