Wednesday, December 21, 2011

Zupa z rukwi wodnej (Polish)



Tylko cztery składniki - a tworzą przepyszną zupę. Rukiew wodną można znaleźć na targu, albo w supermarkecie, umytą i zapakowaną w woreczki. Zamiast wody można użyć bulionu warzywnego lub drobiowego, wówczas smak będzie bogatszy.

ilość porcji: 4

Składniki
  • 200 g rukwi wodnej
  • 4 ziemniaki, obrane i pokrojone z kostkę
  • 250 ml creme fraiche
  • 1 łyżka masła
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
  • 1 l wody
Metoda przygotowania
Przygotowanie: 10 min |Gotowanie: 20 min

  1. W rondelku na średnim ogniu rozgrzać masło; dodać rukiew i ziemniaki i smażyć przez 5 minut. Doprawić solą i pieprzem, dodać 1 litr wody i gotować na małym ogniu przez 20 minut. Przelać zupę do blendera i zmiksować.
  2. Tuż przed podaniem wmieszać creme fraiche.

No comments: